Alfabet Polski

Serwis dla ludzi ceniących polską mowę

Czy laminaty chronią żywność?

W obecnych czasach producenci żywności starają się przedłużyć jej trwałość, bez konieczności stosowania substancji konserwujących. Najlepsze rezultaty można osiągnąć stosując odpowiedniego rodzaju opakowania. Powinny być złożone z kilku warstw aby nie dopuścić do rozwoju bakterii.

Zalety laminatów foliowych

laminaty folioweWielu producentów żywności stara się za wszelką cenę uniknąć stosowania konserwantów. Jedynym sposobem aby to zrobić i jednocześnie nie dopuścić do przedwczesnego psucia się żywności, jest inwestycja w odpowiedniego rodzaju opakowania, takie jak laminaty foliowe. Laminaty te bowiem, to składające się z kilku warstw bezpiecznej dla żywności folii, opakowania, które nie dopuszczają do rozwoju bakterii pod ich powierzchnią. Tym samym, przydatność danej żywności do spożycia ulega znacznemu wydłużeniu, a producenci mogą ograniczyć stosowanie konserwantów. Aby jednak było to możliwe, laminaty musza spełniać pewne określone warunki. Przede wszystkim, użyte do ich stworzenia tworzywa musza być bezpieczne dla żywności. Po drugie musza się składać z co najmniej dwóch warstw, aby faktycznie nie było możliwości przenikania negatywnych czynników przez to opakowanie. Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem jest to, aby dany laminat nadawał się do pakowania maszynowego. W obecnych czasach, zdecydowana większość produktów spożywczych pakowna jest w sposób maszynowy, gdyż jest to po prostu sposób znacznie szybszy. Dlatego tez opakowania używane w przypadku produktów nadających się do spożycia muszą się nadawać do wykorzystania na maszynach pakujących.

W obecnych czasach coraz ważniejszą rolę pełnią opakowania produktów spożywczych. Jak się okazuje, dzięki ni można znacznie przedłużyć termin przydatności do spożycia, bez konieczności stosowania substancji konserwujących. Wybrane opakowanie musi jednak spełniać cechy wysoko-barierowego.

Czy laminaty chronią żywność?
Przewiń na górę