Alfabet Polski

Serwis dla ludzi ceniących polską mowę

Smaczne bezglutenowe bułki

Pieczywo spożywa chyba każdy z nas, ponieważ obok makaronów i kasz jest jednym z głównych źródeł węglowodanów. Oczywiście wybierające je warto szukać produktów pełnoziarnistych, gdyż są znacznie bardziej wartościowe niż pszenne.

Z czego robi się bułeczki bezglutenowe?

bezglutenowe bułkiW każdym mieście znajduje się przynajmniej kilka piekarni, które oferują swoim klientom pieczywo, bułki, chałki czy bagietki. Są to podstawowe produkty wykonywane z różnego rodzaju mąk. Choć przeważnie jest wykorzystywana mąka pszenna, to znajdziemy także bezglutenowe bułki, chleby czy nawet ciasta. Oczywiście stanowią one znaczną mniejszość, gdyż nie ma na nie tak dużego popytu jak na najtańsze pieczywa. Bezglutenowe wypieki przede wszystkim kupują osoby chore na celiakię, stosujące dietę wolną od glutenu lub cierpiące na jego nietolerancję. Tego typu produkty są w całości przygotowywane z różnego rodzaju mąk bezglutenowych  i często mają dodatki w postaci ziaren i nasion. Dzięki temu ich wartość odżywcza jest znacznie wyższa niż wypieków pszennych, które są ubogie w cenne składniki. Najczęściej w sprzedaży można spotkać bułki kukurydziane. ryżowe czy gryczane, ale równie często oferowane są wypieki z kilku rodzajów mąk. Na przykład pieczywa i bułki z mąki jaglanej, kukurydzianej i ryżowej. Wyglądem nie odbiegają od klasycznych wypieków, ale są nieco bardziej kruche niż pszenne, ponieważ to właśnie zawartość glutenu powoduje, że bułki i chleb jest miękki i elastyczny. Dla wielu smakoszy takich wypieków to zaleta.

Obecnie niemalże w każdej piekarni i cukierni znajdziemy jakieś produkty bezglutenowe, ponieważ systematycznie wrasta na nie popyt. Interesują się nimi już nie tylko osoby chore, ale także zdrowo odżywiające się, ponieważ takie bułki i chleb mają znacznie więcej witamin.

Smaczne bezglutenowe bułki
Przewiń na górę