Alfabet Polski

Serwis dla ludzi ceniących polską mowę

Zdrowe migdałowe masło

Producenci popularnych smarowideł do pieczywa zachęcają nas do ich zakupu w telewizji, internecie czy prasie, twierdząc, że są pełne mleka, kakao i orzechów. Jednak często się okazuje, że tych składników jest zaledwie kilka procent.

Domowe masło z migdałów

masło migdałowe w dobrej cenieWiele osób woli kupić gotowe masło orzechowe twierdząc, że jego przygotowanie jest skomplikowane. Jednak nic bardziej mylnego, ponieważ wystarczy mieć blender i dowolne orzechy. Co prawda trzeba jego przygotowaniu poświęcić nieco czasu, ale efekt końcowy na pewno mile zaskoczy. Dobrze jest mieć całkowicie naturalne masło orzechowe, które poza orzechami nie ma niczego więcej w składzie. Podobnie jest w przypadku masła migdałowego, które może stanowić alternatywę dla orzechów. Jest równie smaczne i bardzo zdrowe, a do tego nadaje się do deserów, dań wytrawnych czy zup. Wystarczy długo je mielić, aby powstała gładka konsystencja o aksamitnej strukturze. Tak przygotowane masło należy przelać do słoika i można przechowywać przez kilka miesięcy. Idealnie się sprawdzi jako nadzienie kruchych ciastek, składnik andrutów czy jako polewa na cieście. Masło migdałowe w dobrej cenie na pewno kupimy w niejednym sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Za słoik dwustu gramowy trzeba zapłacić około czterdzieści złotych. W sprzedaży dostępne są też masła smakowe, które mogą zawierać dodatki w postaci musu kokosowego, kakao, soli czy daktyli. Każda wersja będzie równie zdrowa i smaczna jeżeli nie będzie zawierać szkodliwych składników.

Wielu rodziców, pragnących zdrowo odżywiać swoje dzieci, zamienia kupne masła z dodatkami czekolady czy cukru, na naturalne masła migdałowe, które są doskonałym źródłem niezbędnych witamin i minerałów. Są pożywne i smaczne, dlatego można je podawać dzieciom.

Zdrowe migdałowe masło
Przewiń na górę