Chrupiący, pikantny chleb jest niezbędnym elementem kuchni. Idealny chleb ma chrupiącą, lekko przyrumienioną skórkę i miękkie wnętrze. Dokładnie tak smakuje chleb, który właśnie został wyjęty z piekarnika. Aby jednak jak najdłużej cieszyć się smakiem i aromatem wypieków, należy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie.
Płócienny woreczek na pieczywo
Jednym z najbardziej popularnych i ekologicznych sposobów jest przechowywanie pieczywa w drewnianych pojemnikach na chleb. Drewno jest materiałem oddychającym, więc pieczywo w nim nie spleśnieje. Z drugiej strony, papierowe opakowania na chleb są bardziej przyjazną dla środowiska opcją. Torby papierowe, które można znaleźć w każdej piekarni, są bardzo przewiewne, dzięki czemu chleb może oddychać. Dostępne są również pojemniki bambusowe, plastikowe, ceramiczne i metalowe. Wiele osób przechowuje wypieki w szafkach kuchennych. Nie należy jednak zapominać o dodatkowym opakowaniu pieczywa – papierowych lub materiałowych torebkach. Pięknie ozdobne woreczki na pieczywo to praktyczne opakowanie do niezawodnego przechowywania pieczywa. Wykonany z polskiego lnu worek zastępuje pudełko na pieczywo, a chleb pozostaje chrupiący i aromatyczny. Biodegradowalne i przyjazne dla środowiska lniane woreczki na pieczywo mają właściwości antybakteryjne i antypleśniowe. Właściwości tkanin lnianych gwarantują trwałość, oddychalność, wentylację i wchłanianie wilgoci.
Naturalny len jest bardzo wytrzymały, nie gniecie się, nie marszczy i nie strzępi po wielokrotnym użyciu. Ponadto, worki na chleb mogą służyć jako dekoracyjny detal. Dodadzą dekoracyjnego akcentu każdej kuchni, szczególnie w rustykalnych wnętrzach. Zamiast szczelnych worków foliowych, w których pieczywo szybko się psuje, warto sięgnąć po lniane worki na pieczywo.